ne nedir?

bilgi bankası

serbest bölge nedİr?

Ülkenin sınırları içinde bulunmasına rağmen ayrı bir fiziki bölge olarak oluşturulmuş, ülkede geçerli ticari, mali ve iktisadi alanlara ilişkin hukuki ve idari düzenlemelerin uygulanmadığı veya kısmen uygulandığı, sınai ve ticari faaliyetleri için daha geniş teşvik sisteminin uygulandığı gümrüklü sahalardır.
3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu'nda serbest bölgelerin kurulması ve işletilmesindeki temel amaçlar şu şekilde sıralanmıştır;
  • ihracata yönelik yatırım ve üretimi teşvik etmek,
  • doğrudan yabancı yatırımları ve teknoloji girişini hızlandırmak,
  • işletmeleri ihracata yönlendirmek ve uluslararası ticareti geliştirmek .
Serbest Bölgelerin avantajları için Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanmış olan belgeyi incelemek için tıklayınız.
Türkiye'deki Serbest Bölgeler ve Kuruluş Tarihleri:
  1. MERSİN SERBEST BÖLGESİ (1985)
  2. ANTALYA SERBEST BÖLGESİ (1985)
  3. EGE SERBEST BÖLGESİ (1987)
  4. İST. AHL. SERBEST BÖLGESİ (1990)
  5. TRABZON SERBEST BÖLGESİ (1990)
  6. İST. TRAKYA SERBEST BÖLGESİ (1990)
  7. ADANA YUMURTALIK SERBEST BÖLGESİ (1992)
  8. İST ENDÜSTRİ ve TİCARET SERBEST BÖLGESİ (1992)
  9. MARDİN SERBEST BÖLGESİ (1994) (Kapatıldı)
  10. SAMSUN SERBEST BÖLGESİ (1995)
  11. AVRUPA SERBEST BÖLGESİ (1996)
  12. RİZE SERBEST BÖLGESİ (1997)
  13. KAYSERİ SERBEST BÖLGESİ (1997)
  14. İZMİR SERBEST BÖLGESİ (1997)
  15. GAZİANTEP SERBEST BÖLGESİ (1998)
  16. TÜBİTAK-MAM SERBEST BÖLGESİ (1999)
  17. DENİZLİ SERBEST BÖLGESİ (2000)
  18. BURSA SERBEST BÖLGESİ (2000)
  19. KOCAELİ SERBEST BÖLGESİ (2000)
Düzey Yazlım ekibi olarak 10+ yıllık serbest bölge tecrübemizle serbest bölgelere yönelik yazılım ve danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. Serbest Bölgelerde yaygın olarak kullanılan WinSBBUP yazılımını incelemek için tıklayınız.

sbbup nedİr?

SBBUP (Serbest Bölgeler Bilgisayar Uygulama Programı) Serbest Bölgelerde faaliyet gösteren firmaların stoklarını takip edebilmek için Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilmiş web tabanlı bir yazılımdır.
Firmalar ham madde giriş, üretim ve mamul satış işlemlerini SBBUP'a işlemek zorundadırlar.
Firma SBBUP üzerinde bu işlemleri yapmadan mal girişi veya mal çıkışı yapamaz.
SBBUP'ta yapılan işlemler kullanıcı tarafından dijital imza ile onaylanmaktadır.
Yapılan işlemler sonunda firmaların ham madde ve mamul stokları SBBUP üzerinde oluşmaktadır. SBBUP üzerinde oluşan bu stok bilgisi ile firmanın gerçek stoklarının uyumlu olması gerekmektedir. SBBUP stokları ile gerçek stoklar arasında oluşacak fark firmanın ceza alması, kaçakçılıkla suçlanması, ruhsat iptali gibi hukuki sorumluluklara sebebiyet verebilir.

WinSBBUP yazılımı ile SBBUP işlemleri hem hızlı hem de doğru stok bilgisi ile yapılabilmektedir. Detay için tıklayınız

sbbup kurulum

SBBUP web tabanlı bir programdır. Dolayısıyla programın kurulumu diye bir durum söz konusu olmayıp programın çalışabilmesi için ihtiyaç duyulacak bazı ek yazılımarın kurulumu gerekmektedir.
SBBUP'un bilgisayarınızda çalışabilmesi için gerekli olanlar;
* Web Tarayıcı ( Firefox, IE, Safari. Chrome desteklenmemektedir)
* Java Eklentisi ( Javanın her sürümü desteklenmemektedir. Java 6 veya Java 7 sürümleri önerilmektedir. Bilgisayarınızda sadece bir java sürümü yüklü olmalıdır. Birden fazla Java varsa diğerlerini kaldırınız. Ayrıca java otomatik güncelleme özelliğini kapatmayı unutmayınız)
* SBBUP'a giriş ve işlemleri imzalamak için dijital imza kartınızı yetkilendirilmiş nitelikli elektronik sertifika sağlayıcılarından temin etmiş ve bilgisayarınıza tanıtmış olmanız gerekmektedir.
* Yetkilendirilmiş NES(Nitelikli Elektronik Sertifika) Sağlayıcılarının tam listesine buradan ulaşabilirsiniz.

SBBUP EĞİTİM

SBBUP süreçlerini kolaylaştıran WinSBBUP yazılımını geliştirmiş olan ekibimiz 2010 yılından beri serbest bölgelerde SBBUP süreçlerinin kurgulanması, yönetilmesi konusunda eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. Özellikle serbest bölgelere yeni geçecek olan firmaların SBBUP süreçlerine uyumları konusunda destek sağlamaktayız. Danışmanlık kapsamındaki ana konular;
  • SBİF işlemleri
  • ÜBF işlemleri
  • Fire Yönetimi
  • Stok eşitliği
  • Stok Kodlu
  • Stok yönetimi
  • ATRli düşümler
  • SBBUP ile Firma ERP entegrasyonu
  • SBBUP işlemlerinin optimize edilmesi
  • Personel uygulamalı SBBUP kullanım eğitimi

SBBUP Entegrasyonu

SBBUP SAP Entegrasyonu
SBBUP ile firmanızda kullandığınız ERP yazılımı arasında bir entegrasyon sağlayabilirsiniz. Bu sayede firma içerisindeki işlemleri tekrar tekrar yapmamış olursunuz. SBBUP ile entegrasyon işlemi için WinSBBUP çözümünü kullanabilirsiniz. WinSBBUP ile SAP, Oracle, Logo, Dynamics, Netsis, Canias gibi ERP yazılımlarına kolayca entegrasyon sağlayabilirsiniz. winSBBUP üzerinde ERP entegrasyonu ERP uyarlama sürenizi kısaltır, maliyetleriniz azaltır. WinSBBUP üzerinde zaten var olan özellikleri doğrudan ERP yazılımınızın kullanmasını sağlayabilirsiniz.

SBİF NEDİR?

SBİF Serbest Bölge İşlem Formu anlamına gelmektedir.
Serbest bölge firmaları bölgeye mal girişi (alış) veya mal çıkışı (satış) yapabilmek için SBİF düzenlemek zorundadırlar.
SBİF, Serbet Bölge İşletici Firmasından temin edilen,antetli, her bir sayfası artan seri numaralı, çok nüshalı sürekli form tarzında boş bir belgedir. Firmalar SBBUP üzerinde yaptıkları giriş veya çıkış işlemlerinin çıktısını bu forma alarak onay işlemleri için müdürlük, işletici, gümrük gibi birimlere iletirler.SBİF işlemi yapılmadan serbest bölgeye mal girdirilemez veya çıkartılamaz.
Faturalarında mal kalem sayısı fazla veya fatura hareketi yüksek olan firmalar SBBUP üzerinden SBBİF işlemini manuel olarak yaptıklarından dolayı işlem süreçleri uzamaktadır. Ancak SBBUP ile entegre olarak çalışabilen WinSBBUP Yazılımı ile firma içerisinde kullanılan ERP veya muhasebe yazılımı üzerindeki bilgiler SBBUP'a aktarılarak işlemlerde %900'e varan iddialı hız artışları sağlanmaktadır.

ÜBF NEDİR?

ÜBF Üretim Bildirim Formu anlamına gelmektedir.
Üretim ruhsatına sahip olan firmalar yapmış oldukları üretim bilgisini SBBUP'a işlemek zorundadırlar. SBBUP'ta bulunan bu bölüme ÜBF adı verilmektedir.
ÜBF içerisinde üretilen mamul ve bu mamul için kullanılan ham maddelerin bilgileri bulunmaktadır. Yapılan ÜBF işlemi sonunda forma işlenen ham maddeler stoktan düşer, formada belirtilen mamul ise stoka girmiş olur.
ÜBF işlemi sayesinde firmanın üretim süreci sonunda ham madde ve mamul stogundaki değişimler düzenlenmiş olur.
ÜBF işlemi yapılmadan SBİF çıkış işlemi yapılamaz.
ÜBF kalem saysı fazla olan firmalar SBBUP üzerinde işlemleri manuel olarak yapmak durumunda olduklarından dolayı süreç uzamaktadır. Ancak SBBUP ile entegre olarak çalışabilen WinSBBUP yazılımı ile ÜBF düşümleri otomatik olarak yapılabilmektedir.

GTİP NEDİR?

GTIP, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu demektir. G.T.İ.P şeklinde de yazılır.
Gümrük işlemi yapılan eşyayı kodlamak için kullanılan 12 haneli bir kod yapısıdır.(Ör: 4801.00.00.10.00 "Gazete kağıdı 50-55 gr" için verilmiş olan GTIP'tir)
GTIP kodlarının bulunduğu listeye Gümrük Tarife Cetveli denir.
GTIP Türkiye'de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenir. Gümrük Tarife Cetveli yıllık olarak yayınlanır. Her yıl GTIP bilgilerinde düzenleme ve değişiklik yapılabilir. Serbest Bölgelerde SBBUP üzerinden yapılan bütün mal hareketleri GTİP bilgisi ile yapılır.

atr NEDİR?

Avrupa Birliği ülkeleri ile Türkiye arasında yapılan ithalat veya ihracat işlemlerinde belirli malların serbest dolaşımını sağlayan belgedir.
ATR belgesi ihracatçı tarafından düzenlenir. Bu belgeye sahip olan bir mal taraf ülkeler arasında genelde gümrük vergisine tabi olmadan dolaşır.

tev NEDİR?

Telafi Edici Vergi anlamına gelmektedir.
Üçüncü menşe bir ülkeden (ör: Çin) ithal edilen bir eşyanın üretim süreci akabinde AB ülkelerine ihraç edilmesi esnasında oluşan bir vergidir.
Serbest Bölgelerde ÜBF ile üretmiş olduğunuz mamulde kullandığınız ham maddeler yukarıdaki tanım kapsamında vergilendirilirler.

WinSBBUP Yazılımı ile TEV hesaplaması yapabilirsiniz

crm

Customer Relationship Managment kelimelerinden türetilmiş olup Müşteri İlişkileri Yönetimi anlamına gelmektedir. Bu amaçla geliştirilmiş olan yazılımlarla müşteri ile ilgili bütün verileri aday müşteri (lead) sürecinden ürün satış sonrasındaki süreçlere kadar takip edebilirsiniz. Müşteri ile ilgili bütün süreç verilerinizin elinizde olması, süreci daha verimli yönetmenizi sağlar.
Dünya genelinde yaygın olarak kullanılan CRM çözümlerinden biri olan Bitrix24 ile hem CRM süreçlerinizi hem de CRM dışında kalan ancak firmanız için vazgeçilmez olan süreçleri de yönetebilirsiniz. Bitrix24 bir CRM'den çok daha fazlası olan bir çözümdür. Detay için tıklayınız...
WinSBBUP yazılımı serbest bölgedeki SBBUP işlem süreçlerinizi hızlı ve yüksek doğrulukla yapmanızı sağlar. Detay için tıklayınız